Doorgaan naar hoofdcontent

Opknappen van een Knaus 440 uit 1985

Voor de familie Deinum mocht ik deze Knaus uit 1985 opknappen. Deze mooie retro Knaus is technisch nog in een goede staat en heeft een modernisering nodig. Afgesproken met de eigenaren is om de onderstaande werkzaamheden te verrichten:

- Elektrisch systeem controleren en het plaatsen van extra stopcontacten.
- Vervangen van het dakluik
- Onderstelbeurt
- Nieuwe banden
- Nieuw watersysteem
- Inbouwen vloerverwarming

Na controle van de caravan, zowel binnenin als buitenom, is als eerste een extra steunbalk boven de as geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het doorveren van de vloer voorkomen wordt.


Hierna is gestart met het bijwerken van de elektrische aansluiten. Op enkele plaatsen is 12 Volt verlichting aangesloten. Met behulp van de omvormer, die ook vervangen is, wordt deze verlichting gevoed en de waterpomp. In ieder geval zijn nu alle lichtpunten in te schakelen wanneer de caravan op de stroompaal aangesloten is. Ter voorbereiding op de vloerverwarming is een aardlekschakelaar geplaatst.



Vervolgens is het watersysteem vervangen. De oude leidingen zijn verwijderd en er is een nieuwe waterleiding van de keuken naar de disselbak geplaatst. De kraan is vervangen, het waterpompje en ook de watertank. Omdat de caravan voornamelijk op een seizoensplek zal staan, is gekozen voor een extra grote watertank.




Het oude dakluik bestond uit een op een frame gelijmd stuk plexiglas. Dit is verwijderd en vervangen voor een nieuw dakluik. Van de andere dakdoorvoeren en het dakluikje boven het toilethokje zijn de randen voorzien van een nieuwe kitlaag om lekkages tegen te gaan. Langs de randen van de caravan is ook een nieuwe preventieve kitlaag geplaatst.






Hierna is gestart met het plaatsen van de vloerverwarming. Als eerste is een mal gemaakt van de vloer met printpapier. De houten vloerplaten zijn daarna op maat gezaagd. Op de vloer is eerst een laag isolatie geplaatst, die ervoor moet zorgen dat de warmte naar boven afgevoerd wordt. Bovenop de laag isolatie is een laag hardboard platen gelegd. Hierop ligt de vloerverwarmingsfolie, met daarboven nog een laag hardboard vloerplaten. Na het aan elkaar tapen van houten platen, het aansluiten van de elektra en de thermostaat, kon de vloerverwarming getest worden. Als afwerklaag ligt er een laag vinyl in de caravan.







De aansluitingen zijn verwerkt in een lasdoos in een bankkast, evenals de hoofdschakelaar van de vloerverwarming. 


Op verzoek is de caravan uitgebreid met twee stroompunten: Een extra punt boven de zithoek voorin, en een extra punt bij de zithoek/slaaphoek achterin de caravan.



De caravan is voorzien van nieuwe banden. Daarbij zijn de remmen schoongemaakt en opnieuw afgesteld. Daarbij is de caravan ook voorzien van een set wieldoppen, die de 'look' aan de buitenzijde weer compleet maken. Tot slot is het gassysteem gecontroleerd en is dit systeem voorzien van een nieuwe drukregelaar.




Deze prachtige Knaus wordt verder afgewerkt door de eigenaren zelf. De verdere verbouwing is te volgen op het instagram account Knausje85











Reacties

Populaire posts van deze blog

Vloerverwarming inbouwen

Vloerverwarming inbouwen in een TEC Tour 520: Voor een gezin met een TEC Tour mocht ik vloerverwarming inbouwen. Deze caravan heeft een indeling waardoor er drie stukken folie nodig waren en met elkaar verbonden moesten worden. Samen met de eigenaar heb ik doorgesproken hoe de inbouw uitgevoerd zou worden, waar de bekabeling langs zou gaan lopen en wat de gewenste en beste plaats voor de thermostaat moest zijn. De caravan was nog niet voorzien van een aardlekschakelaar. Deze schakelaar moest er dan ook bij gezet worden in de 'meterkast' van de caravan. Afgesproken is daarbij dat de hoofdschakelaar voor de vloerverwarming hiernaast geplaatst zou worden, netjes weggewerkt in de hangkast. Na het inmeten van de caravan heb ik eerst alle benodigde materialen besteld, zodat de inbouw vlot kon verlopen: Als eerste is de aardlekschakelaar ingebouwd, naast de zekeringautomaat. Nadat de vloer volledig schoon gemaakt is, maak ik eerst een 'mal' van de vloer met

Renovatie van een Beyerland 380-B (deel 1)

Deze Beyerland 380-B uit 1991 heeft een flinke renovatie nodig gehad! Het interieur van de Beyerland is redelijk tijdloos is met de lichte houtkleur-afwerking op de wanden en de kasten. Toch heeft deze caravan in de afgelopen 30 jaar enkele schadeplekjes op de wanden. Daarbij is de keuken er door eerdere eigenaars uitgehaald, waardoor van een 'caravan' niet echt meer sprake was. In ieder geval niet om comfortabel met deze caravan op vakantie te gaan. Met een flinke renovatie wordt deze caravan een moderne, lichte en frisse caravan en - uiteraard - voorzien van thermostaat-geregelde vloerverwarming. Als eerste zijn de bekende zwakke plekken van dit type Beyerland-caravans aangepakt: rondom zijn nieuwe kit-randen aangebracht. Met name plekken waar deze caravans om bekend staan te gaan lekken zijn grondig aangepakt. Hierdoor zijn alle zwakke plekken veranderd in sterke punten. Dit geldt ook voor de vloer: de vloer veerde door en dit is aangepakt zodat de vloer weer volledig op ste

Stapelbed maken in de caravan - deel 1

Van oorsprong is de 'Roller'een 4 persoons caravan. De treinzit was om te bouwen naar een 2 persoons bed. Om van deze caravan een comfortabele 5- persoons caravan te maken, is gekozen voor een stapelbed op de plaats van de treinzit, waarbij het onderste bed uitschuifbaar is. De caravan biedt dan tot 5 slaapplaatsen, en behoud zijn ruimtelijke indeling.  In 'deel 1' is te zien hoe het onderste gedeelte gemaakt wordt: het uitschuifbare - onderste - gedeelte van het stapelbed: Het linker gedeelte van de treinzit is volledig verwijderd. Het reservewiel moet passen onder het stapelbed aangezien er geen reservewielhouders zijn voor het type chassis waar deze caravan op staat. Deze ligt dan ook al op zijn positie zodat het stapelbed hieromheen gemaakt kan worden. De rechter kant van de treinzit blijft zitten, zodat er twee aparte opbergmogelijkheden zijn. Dit biedt direct ook een stevige constructie om het onderste - voorste frame aan vast te maken. De